Színterápia

A színterápia azon az ősi megfigyelésen alapszik, hogy a környezetünkben lévő színek befolyásolják lelki állapotunkat, fiziológiai folyamatainkat, ezáltal képesek befolyásolni egészségi állapotunkat is.

A színgyógyászat (görögül chromoterápia) segítségével fájdalommentesen, a szervezet belső öngyógyító folyamatait stimulálva lehet jó eredményeket elérni.

A színek erejének szervezetre gyakorolt hatását már az ókori nagy birodalmakban is ismerték és használták. A három alapszínnek (kék, zöld, vörös) fokozott hatást tulajdonítottak.

Az indiai ayurvédikus gyógyászatban a csakrákat, a test energiaközpontjait is összefüggésbe hozzák a színekkel, nem csak szimbolikus értelemben.

Az Ayurveda szerint a testi egyensúly helyreállításának hatékony eszközei a színek. Minden csakra, illetve az annak megfelelő szerv reagál egy bizonyos színre. A kékre a torok, a zöldre a tüdő és a szív, a vörösre az alsó végtagok.

Ha felborul a szervezetben a harmonikus állapot, azt a megfelelő színnel, vagy azok kombinációjával visszaállíthatjuk, vagyis meggyógyulunk.

Hogyan hat a színterápia?

A színgyógyászat a vegetatív idegrendszer közvetítésével fejti ki hatását.

A meleg színek az immunrendszer serkentésével energetizáló hatásúak, a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal csökkentik a gyulladásokat.

A kék szín hatásai:

Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, feléleszti a szervezet belső önvédelmi rendszerét. Használatával elősegíthetjük sebek, sérülések körüli gyulladások gyógyulását. Ellazítja az izomzatot. Összefüggésben van a nyak, a torok, a nyelőcső, a száj, a fogak, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy működésével.

Erősen hat a légzőrendszerre, a hörgőkre és hangképző szervekre.

Pszichésen a beszéddel és az önkifejezéssel, az intellektussal áll kapcsolatban. Az elfojtott érzelmek elzárhatják a torokcsakra energiáját, ezáltal betegséget idézhet elő ezen a területen. Indigó árnyalata a meditációs gyakorlatok során segíti a szellem ellazulását, utat nyit a spiritualitás irányába.

A zöld szín hatásai:

A zöld a természet, a természetesség színe, a szívcsakrához, a test energetikai központjához kapcsolódik.  Kedvező hatással van az immunrendszerre, idegnyugtató, segíti a szervezetben zajló regenerációs folyamatokat.

Pszichésen az egyensúly kialakítását, a pozitív gondolatok keletkezésének és a koncentráció fokozásának elősegítője, így stresszes élethelyzetekben kiemelkedően előnyös az alkalmazása.  

A hormonrendszer egyensúlyának zavarát is segít helyreállítani.

A vörös szín hatásai:

A vörös a vérkeringés, a szaporodási szervrendszer és az alsó végtagok funkcióival áll kapcsolatban. Továbbá fontos a kapcsolata a vesékkel, mellékvesékkel és a gerincoszloppal. Kedvező hatással bír a herékre, petefészekre, lábakra, talpakra. Az alapvető életerőt, a Csít erősíti. Ez a szín felelős életerőnkért, vitalitásunkért. Stimulálja az idegrendszert, fokozza a vérkeringést, a mellékvesék működését. Alkalmazása főként az energiák serkentése céljából ajánlott.

Kifinomultabbá teszi az érzékszervek működését és mivel a gyökércsakrát stimulálja, ezáltal serkenti a szexualitást is.

Kifejezetten ajánlható alacsony vérnyomás, csökkent életerő, ill. aktivitás, fáradékonyság esetén.

A színterápia nem önálló gyógymód, hanem kiválóan hozzájárul például az akupunktúrás gyógyítás, a sókúra, a gyógymasszázs kedvező hatásaihoz, azok kiegészítő módszereként.

Mindegyik a szervezet belső egyensúlyának a helyreállítását célozza, fájdalom- és mellékhatásmentes gyógyító módszerek. Fokozzák a szervezet belső védekező rendszerének működését, így természetes, gyengéd és kémiai anyagoktól mentesen segítik elő a gyógyulást, illetve prevenciós, betegség megelőző, egészség megőrző szerepük emelendő ki.

A színterápia nyitási kedvezményként benne foglaltatik a sóterápia árában!

színterápia

színterápia