Hagyományos kínai akupunktúra integrált orvosi szemlélettel

Hagyományos kínai akupunktúrás kezelés integrált orvosi szemléletben:

 

Az akupunktúrás gyógyítás egy több ezer éves gyógymód, mely fokozatosan, lépésről lépésre állítja helyre a beteg szervezetében megbomlott energiaáramlási egyensúlyt, megszünteti az áramlási akadályokat. Segítségével a beteg kezelésről kezelésre egyre jobban érzi magát, a szervezetében uralkodó működési zavarok helyreállnak, a fájdalom megszűnik. Ez a kínai gyógymód lényege, a Yin-Yang, az ellentétek egységének, harmonikus egyensúlyának kialakítása.

Módszerem:

1. Állapot felmérés

Az első találkozáskor egy hosszabb beszélgetés során részletesen kikérdezem a beteget jelen panaszairól, megelőző betegségeiről, egészségével, testi-lelki állapotával kapcsolatos minden körülményről és tényezőről, amik hatást gyakorolhattak állapotára.

Lelki életünk nagyon fontos hatással van fizikai állapotunkra, ezért mondhatjuk, hogy betegségeink jelentős része pszichoszomatikus eredetű, azaz lelki okokra vezethető vissza. A kikérdezés során erre nagy hangsúlyt fektetek.

2. Vizsgálat

A diagnózis felállításához hozzátartozik a részletes orvosi vizsgálat, mely részben európai szemléletű orvosi vizsgálatból és a kínai orvoslás hagyományai szerinti vizsgálatból (pl: pulzus és nyelvvizsgálat) áll.

3. Diagnózis felállítása

Mindezen adatok összevetéséből alakítom ki a keleti orvoslás és integrált egészség szemlélet szerinti klinikai diagnózist és határozom meg a kezelés módját, gyakoriságát, elmagyarázom a gyógyulás várható lefolyását.

4. Kezelés

A szükséges kezelések mennyisége függ az adott betegség fennállásának idejétől, más kísérő betegségek meglététől, a beteg lelki állapotától, életmódjától, gyógyulási szándékától.

Mivel a gyógyítást az integrált orvosi szemléletben végzem, így az akupunktúrás kezelésen kívül szükség esetén javaslom gyógynövények, étrend kiegészítők alkalmazását, diétás, vagy életmódbeli változtatásokat, vagy pszichés önsegítő technika elsajátításának lehetőségét.

Fentiekből úgy gondolom, kitűnik, hogy nagy jelentőséget tulajdonítok a betegségek lelki eredetének. Ezeket az állapotokat az európai orvoslás nyelvezete szerint pszichoszomatikus betegségeknek nevezzük. Ezek olyan betegségek, melyek valós tünetekkel járnak, panaszt okoznak, de kivizsgálásukkor nem találnak szervi eltérést, úgy mondják, funkcionális oka van a betegségnek. Sok-sok ilyen betegség, állapot van: például fekélyek az emésztőrendszerben, emésztési zavarok, puffadás, bélgyulladás, refluxbetegség, vagy az asztma, alvászavarok, autoimmun betegségek de sokszor a mozgásszervi fájdalom is visszavezethető lelki okokra.

 Elsőrendű célom a testi-lelki harmónia helyreállítása!

— Hagyományos kínai akupunktúra —

Kapcsolódó tartalom – Wikipedia